Tematiske satsinger
I samarbeid med Universitetet i Bergen, Haukeland Universitetssykehus og andre forskningsutførende institusjoner i Norge, bidrar Trond Mohn forskningsstiftelse til ulike tematiske forskningssatsinger.
Noen av satsingene lyses ut mens for andre inviteres fagmiljø til å sende inn søknad. Viktige kriterier for stiftelsen er internasjonal toppkvalitet, kompetansebygging, unge lovende forskere, spleiselag, utløse og forsterke, tverrfaglighet og uavhengig faglig evaluering.

Forskere tilknyttet Driv — senteret for kvinnehelse ved UiB, vil finne ut mer om sykdommer som rammer kvinner, og bedre behandlingsmulighetene.
Trond Mohn forskningsstiftelse har, i samarbeid med Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB) og Helse Bergen (HB), investert 50 millioner kroner i en forskningssatsing på kvinnehelse. Trond Mohn forskningsstiftelse bidrar med inntil 24 millioner kroner.

Trond Mohn forskningsstiftelse støtter Helse Bergen med 25 millioner kroner til etablering av et nytt forskningssenter for psykoselidelser på Psykiatrisk klinikk i Sandviken. Senterets mål er å forbedre behandlingen og redusere overdødelighet blant pasienter med psykoselidelser. Det femårige forskningssenteret blir ledet av Professor Erik Johnsen og åpnet 1. mars 2024.

CC.Age skal gjøre livet til eldre bedre: Det nye senteret ved UiB vil finne ut hvordan ny teknologi i eldreomsorgen kan gi et bedre liv for hjemmeboende eldre.

Hvorfor blir vi syke? Det ønsker forskere i Bergen å finne ut av. Et samarbeid mellom Universitetet i Bergen og Trond Mohn forskningsstiftelse skal studere årsakene til ikke-smittsomme sykdommer, (eksempelvis kreft og hjerte-karsykdommer) og utbredelsen av disse i samfunnet.

Radiologisk avdeling ved Senter for nukleærmedisin/PET (PET-senteret) og Brystdiagnostisk senter (BDS) samarbeider med kreftavdelingen for å utvikle bedre diagnostikk for brystkreftpasienter som får neoadjuvant behandling.

Dagens AI-systemer mangler vitenskapelige definisjoner og klare kriterier for verdier som rettferdighet, ansvar, trygghet, personvern og andre viktige etiske aspekter. Det er også alvorlige svakheter i de juridiske rammene som AI-systemene opererer innenfor, og problemer med nøyaktighet og robusthet i systemene. UiB og TMFs felles forskningsprogram innen Pålitelig kunstig intelligens møter flere av disse utfordringene.

Diabetes er blant de mest utbredte sykdommene både nasjonalt og internasjonalt.Det er de siste årene gjort store fremskritt innen forskning på diabetes, men dagens klassifisering av diabetes er for grov, og grunnleggende mekanismer for sykdommen er bare delvis kjent. Visjonen for det nye forskningssenteret PRESIS-DIA er å utvikle metodikk som kan gi den enkelte skreddersydd og unik behandling, det vi kaller presisjonsmedisin, forteller senterleder professor Pål Njølstad fra UiB.

Å forstå hjernen er en av de største utfordringene innen vitenskapen i dag, også med tanke på at en av tre européere vil rammes av sykdom relatert til hjernen i løpet av livet. Universitetet i Bergen og NTNU i Trondheim har gått sammen om å opprette et nytt senter for forskning på hjernen. Trond Mohn stiftelse støtter initiativet med 25 millioner kroner og vertsinstitusjonene bidrar med totalt 30 millioner kroner. Senteret for forskning på plastisitet og dynamikk i nevrale kretser ble etablert høsten 2021 og har en prosjektperiode på 5 år.

Regenerativ medisin er fellesnevneren for ulike behandlinger der man bruker celleterapi for å reparere eller erstatte – altså regenerere – vev eller celler som er skadet av sykdom eller ulykker. Fagfeltet er i sterk utvikling og de nye løsningene og metodene er i hovedsak grunnleggende innovative.

Dyphavet skjuler jordens mest dynamiske geologi og inneholder vårt største, og minst kjente, økosystem. Samspillet mellom havet, livet og havbunnen har vært en styrende faktor for utviklingen av livet slik vi kjenner det. Kunnskap om dette samspillet er grunnleggende for vår forståelse av hvordan planeten – og livet på den – fungerer som et sammenhengende system. I 2021 etablerte UiB Senter for dyphavsforskning med støtte fra Trond Mohn stiftelse.

Trond Mohn stiftelse har, sammen med Universitetet i Bergen, Haukeland universitetssykehus og Stavanger universitetssykehus, etablert forskningssenteret CAMRIA (Combatting Anti-Microbial Resistance with Interdisciplinary Approaches).

I forbindelse med Forskningsrådets hasteutlysning av forskningsprosjekter knyttet til COVID19-utbruddet våren 2020, valgte stiftelsen å bidra til å finansiere 6 av prosjektene som fikk god karakter gjennom Forskningsrådets evaluering og som samtidig passet stiftelsens vedtekter.

Hjerte- og karsykdommer er den ledende dødsårsaken globalt. Ulike typer hjertesykdommer legger en stor belastning på pasienter, samfunnet og helsevesenet. For å forbedre kardiovaskulær helse, utforsker kliniske forskere for tiden strategier for bedre å forebygge, diagnostisere og behandle sykdomsmønstre gjennom nye biomarkører, bildeteknikker og eksperimentelle og kliniske intervensjonsprotokoller

BCBP er et av de største forskningssenter innan psykisk helse i Norge, og formålet er å kombinere kvalitetssikret, virksom behandling med basalforskning på hjerneplastisitet. BCBP skal finne årsaker til at B4DT-behandlingen har så god effekt, og forskingen skal også bidra til at metodikken kan bli brukt i behandling av andre angstlidelser.

Senteret bygger videre på en 5-årig satsing fra NORAD for å utvikle nye metoder for å vurdere og gi råd om prioriteringer i helsesystemene i en rekke land verden over. Senterets virksomhet er også en forlengelse og utvidelse av prosjektet “Disease Control Priorities – Ethiopia (2017-2020)” som ble finansiert av Bill & Melinda Gates Foundation.

Trond Mohn privat har gitt PET-scannere til universitet og universitetssykehus i Bergen, Trondheim og Tromsø. Det er samme type utstyr og det gir en unik mulighet for samarbeid og forskning som stiftelsen ønsker å utnytte gjennom et eget forskningsprogram knyttet til gavene fra Trond Mohn.

Moderne medisinsk behandling er avhengig av antibiotika som virker. Motstandsdyktighet mot antibiotika er en global trussel som krever forsknings-samarbeid mellom land og fagfelt. Stiftelsen støtter nasjonalt og internasjonalt forskningssamarbeid med 80 millioner kroner over fire år.

Transplantasjon av beinvev i kjeven er krevende og med støtte fra stiftelsen har forskerne Cecilie Gjerde og Kamal Mustafa videreutviklet en ny metode til å bygge kjevebein med stamceller.

Trond Mohn stiftelse ønsker å bidra til økt kunnskap om klima, årsaker til klimaendringer og utviklingen i folks meninger og holdninger til denne kunnskapen, og har allerede flere klimarelaterte tildelinger, f.eks. Bjerknes klimavarslingsprogram.

Med medvirkning fra Trond Mohn stiftelse har Helse Bergen og Universitetet i Bergen i fellesskap etablert Mohn Medical Imaging and Visualization Center.

I samarbeid med Haukeland universitetssykehus og Universitetet i Bergen er det satset betydelig på styrking av bioinformatikkforskning, ved bl.a. rekruttering til 5 faste vitenskapelige stillinger ved universitetet og etablering av et bioinformatisk servicesenter ved sykehuset.

Universitetet i Bergen har mottatt støtte fra Trond Mohn stiftelse til å satse på ernæringsforskning.

Trond Mohn stiftelse har bidratt til å bygge opp forskningsaktivitet innen feltene strafferett og politi- og påtalerett ved Det juridiske fakultet gjennom to prosjekt med en samlet tildeling fra stiftelsen på 31 MNOK.

Helse Bergen, Universitetet i Bergen og Høgskolen i Bergen satser alle på kompetansebygging med anvendelser inn mot medisinsk partikkelterapi som skal etableres i Bergen. Trond Mohn stiftelse har støttet flere av disse institusjonenes forsknings- og kompetansebyggende prosjekter med til sammen over 60 millioner kroner.

Matematikkprogrammet er stiftelsens første nasjonale program. Det er avgrenset til ren matematikk, og følger opp anbefalingene fra Norges forskningsråds evaluering av matematikkfagene i Norge.

Stiftelsen fikk i 2014 en øremerket gave til et forskningsprosjekt innen prostatakreft ved UiB. I 2016 fikk stiftelsen ytterlige en gave øremerket samme prosjekt.

Stiftelsen hadde i perioden 2005-2007 et program som skulle fremme internasjonalt forskningssamarbeid, gjennom forskerutveksling, etablering av internasjonale nettverk, sommerskoler m.m.

Siden oppstart har stiftelsen hatt medisin, med vekt på translasjonell medisin, som et satsingsområde. Satsingen har favnet bredt fra rekruttering/kompetanse via infrastruktur og prosjektstøtte til internasjonalisering.