20 års jubileum - 20 års samarbeid med Haukeland universitetssykehus
Trond Mohn forskningsstiftelse feiret sine første 20 år i 2024. I begynnelsen, i 2004, stiftet Trond Mohn og familien to stiftelser; Bergens forskningsstiftelse og Bergens medisinske forskningsstiftelse. Gjennom årene har familien tilført ny kapital. Etter 10 år, i 2014, donerer Trond Mohn, Marit Mohn og Frederik Mohn en gave til Bergens medisinske forskningsstiftelse på 1 milliard norske kroner. Samme år slås de to stiftelsene -samt Frank Mohn stiftelse- seg sammen under navnet Bergens forskningsstiftelse. I jubileumsåret 2024 endret stiftelsen navn til Trond Mohn forskningsstiftelse. Det samlede formålet har vært å støtte forskning og forskningsfremmende tiltak ved Universitetet i Bergen, Helse Bergen. I tillegg kan stiftelsen støtte forskning og forskningsfremmende tiltak ved andre forskningsutførende institusjoner i Norge, fortrinnsvis i samarbeid med institusjoner lokalisert i Bergen. Forskning i skjæringsfeltet mellom basalforskning og klinisk medisinsk virksomhet er et særlig framhevet formål.
Stiftelsen ha til nå tildelt 1.8 MRD kroner til forskning og forskningsfremmende tiltak. I denne saken vil vi presente stiftelsens samarbeid med Haukeland universitetssykehus over 20 år.
Trond Mohn og stiftelsen har i løpet av to tiår bidratt med over 200 millioner kroner til viktige forskningsprosjekter ved Haukeland universitetssykehus (HUS). HUS trekker fram følgende store satsinger som samarbeidet med stiftelsen har vært særlig viktig:
Et stort nasjonalt samarbeid innen PET/Nukleærmedisin; 180°N – Norwegian Nuclear Medicine Consortium som involverer tett samarbeid mellom Trond Mohn forskningsstiftelse, Tromsø forskningsstiftelse, universiteter og universitetssykehus i Bergen, Trondheim og Tromsø. HUS sitt bidrag, som ledes av ledes av Tom Chr. Holm Adamsen, i satsingen er tracerutvikling – og prosjektet kan vise til at flere nye tracere allerede er godkjent for klinisk bruk. Publisering viser at gruppen er i verdenstoppen i sitt felt og har også lykkes med å hente inn ny ekstern finansiering. Samme fagmiljø, men denne gang ledet av Cecilie Brekke Rygh, starter i disse dager inkludering av pasienter til et PET/MR-prosjekt som har mål om å bedre behandling av brystkreftpasienter
Mohn Medical, Imaging and Visualization Center (MMIV), som ledes av Leif Oltedal, bygger på et sterkt tverrfaglig visualiseringsmiljø knyttet til Radiologisk avdeling ved HUS og flere institutt ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi ved Universitetet i Bergen. Senteret er et godt eksempel på styrken som ligger i tverrfaglig samarbeid mellom basalfag og klinikk, og som nå også peker seg ut som et av HUS sterke fagmiljø innen kunstig intelligens. Senteret har etablert seg nasjonalt og internasjonalt gjennom vitenskapelig publisering i topp-rangerte tidsskrift og sin årlige MMIV-konferanse som i 2024 samlet mer enn 150 deltakere fra 30 institusjoner.
Bergen Center for Brain Plasitcity som ledes av Bjarne K. Aaslie Hansen, har som formål å kombinere kvalitetssikret, virksom behandling med basalforskning på hjerneplastisitet. BCBP skal finne årsaker til at B4DT-behandlingen har så god effekt (70% av personer med tvangslidelser får varig effekt av behandlingen), og forskingen skal også bidra til at metodikken kan bli brukt i behandling av andre angstlidelser. Hansen etablerte senteret i samarbeid med Gerd Kvale, som ledet senteret i første periode. I 2018 kåret TIME Magazine Hansen og Kvale til å være blant de 50 mest innflytelsesrike personer innen helse basert på behandlingsmetoden som studeres i senteret.
Regenerativ medisin er fellesnevneren for ulike behandlinger der man bruker celleterapi for å reparere eller erstatte– altså regenerere – vev eller celler som er skadet av sykdom eller ulykker. Fagfeltet er i sterk utvikling og de nye løsningene og metodene er i hovedsak grunnleggende innovative. Mohn Research Center for Regenerative Medicine som ledes av Einar K. Kristoffersen benytter denne celleterapien i et bredt spekter; fra nye celler til kroniske sår som brannskadet hud, celler eller som erstatter ødelagte celler i øyet som følge av øyesykdommer, nye celler som kan erstatte dødt beinvev ved sykdom eller skader, celler som kan drepe kreftceller og skille mellom schizofreni-sykdommer på cellulært nivå for å gi pasientene persontilpasset medisin
En pasientgruppe som virkelig fortjener bedre behandling er mennesker med psykoselidelser. Denne gruppen utgjør 1-2% av befolkningen og har i snitt 15-20 år kortere levetid sammenliknet med den øvrige befolkningen. Mohn forskningssenter for psykoselidelser har som mål å gi pasientgruppen raskere og bedre behandling og redusere overdødeligheten i pasientgruppe. Senterets ledes av Erik Johnsen og senteret vil bygge på gode samarbeid, både lokalt – med UiB, MMIV og MRCRM – nasjonalt og internasjonalt.
Haukeland universitetssykehus deltar også aktivt i CAMRIA – Vestnorsk senter for antibiotikaresistens, der Ingrid Smith leder et av prosjektene knyttet til senteret. Prosjektet er et unikt samarbeid mellom HUS og Det samfunnvitenskapelige fakultet ved UiB, og har som mål å undersøke hvordan antibiotikaresistens formidles i media over tid, helsearbeideres og befolkningens kunnskap, holdninger og opplevelse av risiko knyttet til antibiotikaresistens. Dette kan bidra til mer målrettede helsepolitiske tiltak og kommunikasjonsstrategier i arbeidet mot antibiotikaresistens. Resultater fra de første undersøkelsene viser at nordmenn i stadig større grad er klar over AMR-krisen og er bekymret for at antibiotika mister sin effekt.
Samarbeid om å styrke hjerteforskningen ved HUS er ledet av Kjell Vikernes og det faglige fokuset er studier av (hjerte)klafflekkasjer og hjerteinfarktpasienter og sammenlikning av troponin (protein som skilles ut ved f.eks. hjerteinfarkt og ved trening) i blodet med CT-undersøkelser og mer inngripende undersøkelser for å gi bedre diagnostikk av hjertesykdommer.
Fire forskningsprosjekter innen kvinnehelse starter nå opp som følge av en storstilt satsing fra Trond Mohn forskningsstiftelse, Universitetet i Bergen og Helse Bergen. Prosjektene spenner fra forskning på eggstokkreft til mutasjoner i fosterlivet, tidlig overgangsalder og forbedret behandling av epilepsi. Prosjektene er knyttet til Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssykehus sitt felles Senter for kvinnehelseforskning – Driv. Haukeland universitetssykehus sitt prosjekt vil etablere immunterapi som ny behandlingsform for eggstokk-kreft, en sykdom med lav overlevelse, som rammer 500 kvinner i Norge årlig. Prosjektet ledes av Line Bjørge.
Takk for samarbeidet sålangt – vi ser fram til fortsettelsen!





