Gratulerer med vel gjennomført TMS Starting Grant, Lilya Budaghyan!

Professor Lilya Budaghyan fikk tildelt sin TMS Starting Grant i 2016. Omtrent samtidig ble hun leder av Selmer-senteret for sikker kommunikasjon ved Universitetet i Bergen der hun også leder forskningsteamet for boolske funksjoner.

Lilya er i dag en av verdens ledende spesialister innen boolske funksjoner og deres applikasjoner. Før hun kom til Bergen i 2007 jobbet hun i Yerevan, Magdeburg og Trento. Etterpå jobbet hun også i Paris.

Stiftelsen har intervjuet henne om tildelingen.

1)Hvilken betydning vil du si det har hatt for deg å nå opp i konkurransen om et TMS Starting Grant?
«Da jeg søkte om stipendet, var jeg ikke klar over hvilken betydelig effekt det ville ha på min personlige karriere og karrieren til alle unge forskere i prosjektet. I tillegg ga den et stort bidrag til utviklingen av Selmer Center og kryptografiske boolske funksjoner generelt.
Dette prosjektet bød på sjenerøse ressurser og tillot samtidig en viss fleksibilitet. Dette gjorde det mulig å trives selv under vanskelige forhold under pandemien. I tillegg finansierte TMS-stiftelsen et UiB karriereprogram for TMS-stipendiater for å gi oss et nettverk og støtte i ledelsesoppgaver.
Sammen med mitt prosjektteam kunne vi organisere 10 internasjonale konferanser og workshops og skrive en rekke bøker og omtrent 100 publikasjoner. Vi etablerte den årlige internasjonale workshopen om boolske funksjoner og deres applikasjoner (BFA), en årlig spesialutgave om samme emne, en nettside om boolske funksjoner, og George Boole-prisen. Alle disse er viktige tjenester for det internasjonale vitenskapelige samfunnet støttet av TMS-stipendet.
Prosjektet har vært svært viktig også for Selmer senteret: Senteret er en av kun to norske forskningsgrupper innen IKT (Informasjons- og kommunikasjonsteknologi) som alltid har fått en utmerket evaluering fra Norges forskningsråd (NFR). TMS-tilskuddet var en betimelig støtte for å bygge en sterk forskningsgruppe innen kryptografiske boolske funksjoner i senteret og satt det i en internasjonal ledende posisjon i forskningsfeltet.
Jeg er stolt over at alle fire medforskere i mitt prosjekt fikk tilbud om faste stillinger i løpet av stipendperioden eller kort tid etter og noen fikk priser og andre utmerkelser. Jeg selv ble professor i 2019 og medlem av Norges Tekniske Vitenskapsakademi i det samme året. Akkurat nå leder jeg et nytt NFR-forskningsprosjekt for å utforske nye retninger innen kryptografi og boolske funksjoner.»

2)Du har ledet det TMS-prosjektet «Optimal Boolean Functions» som ble avsluttet i 2021. Prosjektet skulle bidra til å forbedre påliteligheten og sikkerhet for moderne kommunikasjonssystemer og kan potensielt ha en stor effekt på flere områder av matematisk forskning. Kan du kort fortelle hva du og dine kollegaer har funnet ut?

«Prosjektet var dedikert til optimale boolske funksjoner, det vil si boolske funksjoner med optimale kryptografiske egenskaper. Disse funksjonene brukes som byggesteiner for kryptografiske chiffer. De demonstrerer også optimalitet i flere andre grener av matematikk og informasjonsteori. I løpet av prosjektet studerte vi egenskaper og konstruerte flere klasser av slike funksjoner. Vi enten løste eller gjorde en betydelig fremgang i alle forskningsmålene til prosjektet, løste langvarige åpne problemer som er av interesse for både kryptografi og matematikk.»

3)Omtrent samtidig som TMS-prosjektet startet opp ble du oppnevnt som leder for «Selmer Center in Secure Communication». Stiftelsen har mottatt en imponerende rapport fra deg etter årene med støtte fra stiftelsen. Gratulerer med dette! Hva er dine videre planer – hvor er du og senteret om 5 år?

«Vi søker på nye prosjekter som utvider våre nåværende forskningsfelt. Mitt nåværende NFR-prosjekt er et skritt mot å finne flere kryptografiske applikasjoner for boolske funksjoner. Vi søker for øyeblikket også om et nytt TMS-prosjekt for pålitelig AI for å utforske bruksområder for kryptografi for sikkerheten til AI. Det ville være en flott mulighet til å fortsette å jobbe med Trond Mohn Stiftelse. I tillegg planlegger jeg å søke om ERC Advanced Grant på permutasjonspolynomer, et emne som utvider forskningen på boolske funksjoner mot matematikk.»

4)Datasikkerhet og kryptografi er veldig aktuelle temaer på tiden. Hvilke tanker har du om vilkårene og potensialet for denne type forskning i Bergen?

«For tiden har vi to forskningssentre innen kryptografi i Bergen, Selmer senteret og det nylig etablerte Simula UiB (etablert av tidligere og nåværende medlemmer av Selmer senteret). Samlet er det mer enn 50 forskere, inkludert noen topp internasjonale eksperter innen kryptografi. Jeg tror at Bergen er det viktigste kryptografiske miljøet i Norge som er godt anerkjent internasjonalt, og Selmer senteret har et potensial til å være vertskap for en senter for fremragende forskning på dette domenet i fremtiden.»

5)Du har i løpet av prosjektperioden utdannet en del unge forskere som også har blitt anerkjent. Hvilke råd har du til unge (og gamle) kollegaer som ønsker å lære av dine erfaringer?

«Jeg tror lederkurs, spesielt de som tilbys av UiB for TMS stipendiater, samt å ha to seniormedlemmer ved Selmer senteret, som prof. emeritus Claude Carlet og prof. emeritus Tor Helleseth, som mentor har vært viktige for meg. Jeg har også vært veldig heldig å kunne ansette talentfulle unge forskere til prosjektet. Jeg var veldig entusiastisk og oppmuntret dem til forskningsbesøk, stipend- og prosjektsøknader, organisering av konferanser og andre tjenester for internasjonalt vitenskapelig miljø, noe som gjorde at de kunne bygge opp et eget sterkt nettverk og få erfaring med å skrive prosjektsøknader. Jeg ga dem også oppgaver for å fremme deres individuelle talenter.»

6)Det kan heller ikke være tvil om at du må være en av UiB travleste forskere. Hva gjør du når du skal koble av?

«Familien min, og spesielt min 7 år gamle datter, opptar nesten all min fritid og bringer mye lykke til livet mitt. Jeg liker også veldig godt å klatre og lese bøker innen psykologi, filosofi og populærvitenskap.»

Mer informasjon om Selmer senteret ved UiB

Les mer om gruppen som jobber med boolske funksjoner her

Professor Lilya Budaghyan fra institutt for informatikk, UiB Foto: UiB