Rebecca J. Cox, UiB: Smittebegrensing, når bør man revaksineres og overraskende mange får long-Covid
I forbindelse med Forskningsrådets hasteutlysning våren 2020, bidrog stiftelsen med støtte til 6 prosjekt, tilsvarende 30 MNOK. Prosjektene var 2-årige og det betyr at prosjektperioden er over eller nærmer seg slutten.
Hasteutlysningen var Forskningsrådets, og seinere Kreftforeningen, Trond Mohn stiftelse og flere departements måte å bidra til forskningsbasert støtte til beslutningstakere og samfunnet generelt under pandemien. For å oppsummere forskningens muligheter og betydning i krisetider, hva vi har lært og hva vi kan ta med videre og overføres til andre kriser arrangerer Forskningsrådet, Kreftforeningen og Trond Mohn stiftelse en avslutningskonferanse 8. september, les mer her.
Prosjektene som stiftelsen har støttet kan vise til kunnskapsbygging og resultat som har aktualitet også ut over pandemien vi nå håper å ha lagt bak oss. Her kan du lese mer om resultatene fra prosjektet til Rebecca J. Cox:
Rebecca J. Cox ved Universitetet i Bergen har i sitt prosjekt vist viktigheten av isolasjon og smittebegrensende tiltak for å hindre smitte i husstander og helseinstitusjoner, og har identifisert konkrete faktorer som kan begrense smitten. Bruk av verneutstyr og smittevern viste seg å ha smittebegrensende effekt for helsearbeidere som hadde kontakt med Covid-19 pasienter, og må være på plass der smittede behandles. Cox forskning identifiserte også optimalt tidspunkt for revaksinering for å oppnå best effekt, noe som har betydning for hvordan man prioriterer vaksineringen av befolkningen. En av de viktige langsiktige betydningene av prosjektet er at det har identifisert flere risikofaktorer for – og immunresponser assosiert med long Covid. Cox og medarbeiderne har dokumentert at ca halvparten av Covid-pasienter (uavhengig av om det var et lett eller alvorlig sykdomsforløp) persisterende symptomer i lang tid etter selve infeksjonen, et viktig element når helsehjelps-behovene skal estimeres for framtidige pandemier/kriser.
Ved hjelp fra sanntids-data fra studiene har forskningsgruppen kunne gi råd til helsemyndighetene under den pågående situasjonen for å oppnå helsekontroll.
Det er bygget opp en tverrfaglig team på Vestlandet som dekker kommuner, sykehjem og sykehus som kan benyttes ved framtidige epidemier og pandemier.