Forskere fra Bergen på krevende oppdagelsesferd i Polhavet
Hva skjuler seg på havbunnen 5.000 meter under isen i Polhavet? Dette skal forskere fra Senter for dyphavsforskning ved UiB prøve å finne svar på under et månedslangt tokt i sommer. – Dette blir utrolig spennende fordi vi vet svært lite både om geologi eller biologisk liv i området, sier professor Rolf Birger Pedersen.

Pedersen skal lede toktet som på grunn av tykk is utvilsomt blir den mest krevende operasjonen i hans over 40 år som forsker. Ekspedisjonen med forskningsfartøyet FF Kronprins Haakon inngår i det nasjonale GoNorth-programmet; https://www.sintef.no/projectweb/gonorth/. Fra Bergen deltar et team på syv personer som skal operere et fjernstyrt undervannsfartøy (ROV) og seks forskere og studenter. Med på ferden er også forskere fra NTNU, SINTEF, UiT Norges Arktiske Universitet, Norsk Polarinstitutt og NORCE.
– Hensikten med denne ferden til Norges yttergrense mot nord vil være å fremskaffe kunnskap om Polhavets geologiske utvikling, og om hvordan geologiske og biologiske prosesser her påvirker havenes miljø.
Skal finne varmekilder
Hovedmålet er Gakkelryggen, som er en av de sakte-spredende midtatlantiske ryggene på planeten. I ekspedisjonen inngår også det tyske skipet Polarstern som skal gjennomføre seismiske undersøkelser av ryggen.
– Vi legger ut fra Longyearbyen 6. juli og har planlagt retur 8. august. Oppgaven er for det første å kartlegge vulkanske områder på havbunnen og lete etter varmekilder som kan fortelle oss noe om hvilket dyreliv som eksisterer under isen. Dernest skal vi ta prøver av og studere ulike geologiske formasjoner, i håp om å få mer grunnleggende kunnskap om hvordan havbunnen i dyphavene dannes, forteller Pedersen.
Ledende på dyphavsforskning

Foto Melanie Burford
Dyphavsforskerne ved UiB har de siste tiårene stått i front for forskning på de dype havområdene på norsk kontinentalsokkel. I 2021 ble innsatsen organisert i et tverrfaglig senter med økonomisk støtte fra Trond Mohn stiftelse. Dermed får forskerne mulighet til å gjennomføre tokt med moderne fartøy og benytte den best tilgjengelige teknologien til kartlegging av fjellformasjoner og mineraler.
– For oss er det en klar målsetning å fremskaffe kunnskap og oversikt både om den dynamiske geologien i dyphavene og om økosystemene, som så langt er lite kjent i de isdekkede områder av polhavet, understreker professor Steffen Leth Jørgensen, som tidligere i år tok over etter Rolf Birger Pedersen som leder for Senter for dyphavsforskning. – Vi må huske på at samspillet mellom geologiske og biologsike prosesser har vært styrende for jordens og livets utvikling. Kunnskap om dette samspillet er grunnleggende for vår forståelse av hvordan jorden – og livet på jorden – fungerer som et sammenkoplet system.

Dekan ved det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiB, Gunn Mangerud, er stolt over at Senter for dyphavsforskning har fått oppgaven med å lede toktet i Polhavet. – Dette bekrefter at UiB har en bred marin forskningskompetanse. Vi ønsker lykke til og gleder oss til å få presentert resultater fra ferden i ukjente og krevende farvann.
Også Anne Marie Haga, konstituert daglig leder i Trond Mohn stiftelse, har store forventninger. – Når forskningsstiftelsen støtter opp om Senter for dyphavsforskning, er det nettopp for at kunnskapsgrunnlaget om dyphavet skal bli så bredt og godt som mulig.
Blå muligheter
Polhavsprogrammet GoNorth inngår i regjeringens havstrategi, Blå muligheter, der tilstedeværelse og kunnskapsbygging er nøkkelelementer. I fjor høst ble det gjennomført en ekspedisjon nord og vest for Svalbard, og det planlegges også et forskningstokt i 2024.

Fra sommerens tok skal det publiseres daglige rapporter her; https://www.sintef.no/projectweb/gonorth/daglige-rapporter-fra-toktet2/
Fakta om Trond Mohn stiftelse og Senter for dyphavsforskning
Trond Mohn stiftelse er Norges største allmennyttige stiftelse som støtter forskning i Norge. Virksomheten i stiftelsen er basert på donasjoner fra Trond Mohn, Marit Mohn og Frederik Mohn. Stiftelsen har en kapitalbase på ca. 3 milliarder kroner, og har siden starten i 2004 gitt støtte til over 200 forskningsprosjekter med til sammen 1,7 milliarder kroner. Prosjektene er basert på universitetenes og universitetssykehusenes egne faglige vurderinger og prioritering av viktige forskningsfelt og kvalitetssikret av internasjonale eksperter.
Trond Mohn stiftelse støtter Senter for dyphavsforskning ved UiB med 16 millioner kroner i perioden 2021 – 2026. UiB har avsatt ca 88 millioner kroner til lønnsmidler og drift av det tverrfaglige forskningssenteret. Ca. 40 forskere er tilknyttet senteret.



Se også artikkelen om ekspedisjonen i Bergens Tidende (bt).