Resultater fra Bjerknes Klimavarslingsprogram – Bjerknes Climate Prediction Unit (BCPU)
Vi er vant til å se på værmeldingen før vi forlater huset om morgenen og gleder oss når sesongvarslingen lover en varm sommer, men hva med å kunne forutsi klimaet opp til ti år i forveien? Vil visse klimatiske forhold være gunstig for norsk landbruk, fiskeri, skipsfart og vannkraftproduksjon og dermed også for samfunnet?
Forskere ved Bjerknessenter for klimaforskning hadde et mål om å utvikle verdens beste prediksjonssystem for nordlig klima. Klimavarsling er et relativt nytt felt der et ikke fantes så mye kompetanse i Norge fra før.
For å bygge opp kunnskap og kompetanse fikk Bjerknessenteret støtte på til sammen 60 millioner kroner i tidsrommet 2018-2024 fra Trond Mohn forskningsstiftelse i samarbeid med UiB, Nansensenteret, NORCE og Havforskningsinstituttet (HI). Bjerknes klimavarslingsprogram (BCPU) ble dermed etablert med professor Noel Keenlyside fra Geofysisk institutt ved UiB som leder. Keenlyside satte samme et sterkt team bestående av modellutviklere, observasjonsforskere, teoretikere og prognosemakere.

Forskernes empirisk baserte spådommer bekreftet for eksempel det store potensialet for å forutsi overflatetemperatur i Norge og i arktisk havis opp til et tiår i forveien. Dette bidro til å formulere prosjektets ambisjon: » Å kunne varsle klima fra Atlanterhavet til Arktis, havet og omkringliggende landområder for en sesong til flere tiår med en presisjon som samfunnet kan ha nytte av.»
Prosjektet hadde tre hovedmål:
- Identifisere og forstå underliggende faktorer som bestemmer klimautviklingen, og samspillet mellom disse faktorene.
- Bruke datainnhenting som grunnlag for bedre klimavarsling og innpassing av dataene i en modell.
- Finne kvantitative mål for usikkerhet ved varslingene for å se begrensinger ved varsling av klima.
Prosjektet ble avsluttet i september 2024 og i sluttrapporten skriver prosjektleder at alle mål ble oppnådd. I tillegg er det per i dag publisert 88 vitenskapelige artikler og rapporter/briefs fra prosjektet. Åtte PhD stipendiater og fem masterstudenter ble uteksaminert i løpet av prosjektperioden.
Forskerne bidro også til populærvitenskapelige artikler, podkaster, videoer og til nasjonale og europeiske policy diskusjoner. Forskere fra inn- og utland jobbet i BPCU og mange som avsluttet ansettelsesperioden er i dag verdifulle samarbeidspartnere.
Keenlyside og kollegaene trekker frem at TMF-tildelingen hjalp med å få finansiering for flere nye forskningsprosjekter, slik at BCPU sin drift er sikret for de neste årene også etter TMF støtten gikk ut. Den digitale infrastrukturen Norwegian Climate Prediction Model (NorCPM) som ble etablert med støtte fra Norges Forskningsråd og EU bidro ytterlige til forskningsmiljøets synlighet i inn- og utland. Et nytt samarbeid med HI som så på effekten av klimaendringer på liv i havet bidro til å utvide prosjektets fokus til å omfatte klimaets påvirkning på natur og dyreliv.
Forsidebilde: BCPU, Ingressfoto: TMF
