Hvordan håndterte befolkningen pandemien? - Bjørn Sætrevik oppsummerer resultater fra PANDRISK-prosjektet

Prosjektet Opplevd risiko og etterlevelse av tiltak under koronapandemien – PANDRISK har nå levert sin sluttrapport. Det to-årige prosjektet, ledet av professor Bjørn Sætrevik ved Det psykologiske fakultet, kan vise til en rekke vitenskapelige resultat som har aktualitet ut over den pandemien vi nå har lagt bak oss. Et av målene med prosjektet var å gi myndighetene handlingsrettede råd. Prosjektet viste at overraskende mange fulgte myndighetenes råd, og identifiserte hvilke begrunnelser de som valgte å ikke følge rådene oppgav. Samtidig viste resultatene at omsorg for andre var en større motivasjon for å følge helserådene enn opplevd risiko for selv å bli smittet. Det viste seg også at holdningene til myndighetenes råd endret seg over tid. Andre funn fra prosjektet avdekket hvordan mediebruken endret seg som følge av pandemien, hvor engstelige nordmenn flest var for pandemien, hvilke koronarestriksjoner var de mest belastende for befolkningen og hvordan det stod til med det sosiale livet når mange sitter på hjemmekontoret. Disse funnene gir verdifull innsikt i hvordan folk reagerte på og håndterte pandemien, og de kan bidra til bedre retningslinjer og kommunikasjon fra myndighetene i lignende situasjoner i fremtiden.
Prosjektet kan vise til et imponerende publiseringsomfang med 11 publikasjoner, inklusive en mastergradsoppgave, og mange oppslag i nasjonale medier etterhvert som resultatene kom.
Prosjektet involverte forskere fra Folkehelseinstituttet, Haukeland universitetssykehus og ulike institutter og sentre ved Universitetet i Bergen. Stipendiat Sebastian Bjørkheim var ansvarlig for datainnsamling, analyse og formidling.
For mer informasjon om denne forskningen og en liste over publikasjoner, se PANDRISK-prosjektets egne nettsider.