Flere TMS Starting Grant vinnere har sikret seg Europeisk prestisjestipend
Starting Grant stipendene til Trond Mohn Stiftelse har bidratt til å rekruttere til sammen 48 forskere til Universitetet i Bergen og flere av stipendmottakerne arbeider innen klima- og miljøforskning. Både nåværende og tidligere stipendmottakere har hatt suksess med å få tildelt svært prestisjefylle europeiske stipender fra det Europeiske Forskningsrådet ERC, både under stipendperioden og etter.
I anledningen verdens miljødag i juni har stiftelsen intervjuet to fremragende yngre klimaforskere ved UiB om sine erfaringer: Professor Nele Meckler (institutt for Geovitenskap, UiB ) – som samtidig ledet TMS prosjektet CLIP og ERC Starting Grant-prosjektet C4T og som nå har fått en ERC Consolidator Grant FluidMICS og professor Kjetil Våge (Geofysisk institutt UiB), tidligere leder av TMS prosjektet OVENS som nylig fikk tildelt ERC Consolidator Grant ROVER.
Kan du kort si hva du forsker på?
KV: Varmt vann strømmer nordover i Atlanterhavet, helt inn i de nordiske hav og Polhavet, i en forlengelse av Golfstrømmen. Her blir det varme vannet avkjølt og strømmer etter hvert tilbake i dypet som del av Atlanterhavets naturlige sirkulasjon. Jeg ønsker å forstå hvor og hvordan det varme vannet blir omdannet til kaldt dypvann og hvordan dette vil endre seg i et varmere klima.
NM: Jeg forsker på fortidsklima, altså klimaendringer gjennom jordens historie. Vi henter ut informasjon om fortidstemperatur fra geologiske “arkiver” som mikrofossiler (bittesmå gamle skjell som er bevart i sedimenter på havbunnen) og dryppstein fra grotter. Så måler vi enten den kjemiske sammensetningen eller fysiske egenskaper av materialet, som henger sammen med temperaturen når det ble dannet. Vi forsker på tidligere store klimahendelser som når isdekket på Antarktis ble dannet, eller oppvarmingen etter den siste istiden. Fra dette kan vi lære hvordan klimasystemet oppfører seg under forskjellige rammebetingelser – det er veldig viktig for å kunne forutsi endringene vi nå står ovenfor.
Hadde TMS stipendet en betydning for at du søkte ERC? I så fall- hvilken?
KV: Ja, det hadde en veldig stor betydning. En oppdagelse i TMS-prosjektet førte direkte til formuleringen av hypotesen som danner grunnlag for ERC-prosjektet. Vel så viktig er at TMS-prosjektet, og andre tidligere prosjekt, alle var rettet mot samme mål og dermed har gitt meg anledning til å bygge tilstrekkelig erfaring- og kunnskapsgrunnlag til å kunne konkurrere om et ERC-stipend.
NM: Jeg søkte om begge parallelt, så det hadde ikke betydning i selve søknadsprosessen. Men å få begge hadde stor betydning for suksessen – at vi kunne bygge opp et nytt laboratorium og være et stort nok team til å videreutvikle og anvende metoden vår.
Er det noe spesielt som kjennetegner klimaforskningsmiljøet i Bergen? / Hvorfor trives du her?
KV: Bergen har ett av de største klima- og havforskningsmiljøene i Europa. Her pågår mye spennende forskning utført av mange dyktige forskere. Å ha så mange gode kolleger i umiddelbar nærhet har vært svært inspirerende og viktig for min forskning.
NM: Det som er spesielt her i Bergen er at klimaforskningsmiljøet ved Bjerknes senteret dekker hele bredden av forskningsfeltet, fra rekonstruksjon av fortidsklima til observasjon av dagens klima, klimamodellering, og forskning på virkningen av klimaendringer på naturen. Det er mange forskere her som er helt i forskningsfronten, og miljøet er svært internasjonalt. Det er veldig inspirerende og gøy å være del av dette, og det gir mange muligheter til å drøfte ideer om nye prosjekt og nytt samarbeid.
Hva er dine råd til unge (klima)forskere i dag
KV: For min del har det hatt stor betydning at de fleste artiklene og prosjektene jeg har vært involvert i har hatt en klar sammenheng. Det har bidratt til å gi meg en tydelig profil jeg gjør nytte av når jeg søker om forskningsmidler. Fra tidlig av kan det også være lurt å kommunisere ambisjoner, det kan være med på å åpne dører og føre til uventede muligheter.
NM: Det er viktig å forske på det man er mest nysgjerrig på og ikke la seg påvirke av et eventuelt press for å jobbe med tema som er «i vinden». Samtidig synes jeg det er viktig å ikke være for fokusert –det er mye inspirasjon å hente når man hever blikket og følger med på hva andre driver med. Jeg vil også råde alle som kan til å bruke muligheter for å dra ut i verden og ta del i forskjellige forskningsmiljøer – det har jeg hatt veldig mye nytte av helt fra jeg var stipendiat.
Tusen takk til Nele og Kjetil og lykke til med ERC prosjektene!


Andre TMS Starting Grant vinnere som har fått ERC tildelinger:
