Peptider - innovative løsninger i kampen mot antibiotikaresistens
Bakterier er små encellede organismer som kan forårsake sykdom hos mennesker og dyr ved å produsere giftstoffer som ødelegger cellene våre. De fleste bakterier kan kontrolleres ved bruk av antibiotika, men stadig flere bakterier blir resistente for antibiotika. Når vi tar antibiotika starter bakterienes kamp for å overleve: bakteriene utsettes for et stort stress, og de setter i gang en intern stressreaksjon som kan føre til endringer (mutasjoner) i bakteriens DNA – dette kan danne grunnlaget for at bakterier blir resistente mot ulike typer antibiotika over tid.

Foto: Ane B Otterlei
Nettopp denne stressreaksjonen syntes Marit Otterlei og kollegaene var spennende og kunne være en ny mulighet å angripe bakterier på. Å gripe inn i bakteriens stressreaksjon kan både støtte effekten av allerede eksisterende antibiotika og enten forhindre eller saktne utvikling av resistens mot nye antibiotika.
Otterlei, som er professor på NTNUs institutt for klinisk og molekylær medisin jobbet sammen med et konsortium av fagkollegaer fra Universitetet i Oslo, Oslo Universitetssykehus og Københavns universitet.
Forskerne studerte effekten av små proteiner (peptider) som tilhører DNA clamp familien. Disse peptidene har en sentral rolle i prosessene som kopierer DNAet i celler før celledeling. Otterleis forskningsgruppe viste at disse proteinene også er involvert i andre cellulære prosesser som er viktig for cellenes evne til å håndtere stress.
Arbeidet til Otterlei og kollegaene har vekket interessen hos den farmasøytiske industrien og særlig det videre arbeidet med én peptid som fikk navnet BTP-001, gjennomføres i Incubator for Antibacterial Therapy in Europe (INCATE), et nettverk som kobler forskere, industri og investorer i Europa sammen.
En annen del av prosjektet studerte en gruppe korte proteiner som setter seg i bakteriens cellemembran under stress og øker eller minsker aktiviteten til andre proteiner i cellen, også dette kan bidra til utvikling av antibiotikaresistens. Forskerne testet ulike små peptider som kan forstyrre eller avbryte denne prosessen. Metoden fungerte, men man oppdaget dessverre at de korte peptidene var giftig for menneskelige blodceller og alle forsøk å endre dette førte ikke til ønsket resultat.
Til tross for dette, var det stort aktivitet i prosjektet og forskerteamet er veldig fornøyd med de oppnådde resultatene og med oppfølgingen fra stiftelsen.
Per i dag har 17 vitenskapelige artikler blitt publisert fra prosjektet og flere er under utarbeidelse. Til sammen 10 PhD er ferdig utdannet og ytterlige syv jobber fortsatt med prosjektene sine. Prosjektlederne veiledet også 20 Masterstudenter. Prosjektmidler fra stiftelsen har bidratt til å skaffe ytterlige forskningsmidler og økte synligheten for miljøet i Trondheim som har fått en del medieoppmerksomhet i Norge for sine funn knyttet til peptider som binder til bakteriens DNA clamp.
Foto på forsiden ble tatt av Caroline K Søgaard
Foto: Marit Otterlei
Foto Olaug ET Bergum
Bekjempelse av AMR ved inhibering av bakterielle stress responser (Tamir)
Prosjektleder Marit Otterlei, NTNU
Inngår i stiftelsens nasjonale satsing på antibiotikaresistens
Prosjektperiode: 2019-2024
Tildeling fra TMF: 20 MNOK
