Nytt forskningssenter ved Helse Bergen vil finne ut hvorfor pasienter med alvorlige psykoselidelser lever 15-20 år kortere enn folk flest
Hvorfor har mennesker med alvorlige psykiske lidelser 15-20 år kortere livsløp og betydelig lavere livskvalitet enn folk flest?
Dette vil det nye Mohn forskningssenter for psykoselidelser i Bergen finne ut av og gjøre noe med. Med mål om bedre behandling, går Trond Mohn Stiftelse og Helse Bergen inn med ressurser tilsvarende 58 millioner kroner til forskningen, hvorav stiftelsen bidrar med 25 millioner kroner over fem år.
Psykoselidelser, som inkluderer schizofreni- og bipolare lidelser, rammer mellom 1-2 prosent av befolkningen, og minst 30,000 personer lever til enhver tid med slike lidelser i Norge i dag. Lidelsene fører til en betydelig redusert livskvalitet og 15-20 år forkortet gjennomsnittlig levetid på grunn av både naturlige og unaturlige dødsårsaker. Dagens behandlingsmetoder har vist seg å være utilstrekkelige for en stor undergruppe av pasientene, noe som krever nytenkning og forskning innen feltet.
Bekjempe overdødelighet
-Alle snakker om den dramatiske overdødeligheten ved psykoselidelser, men få gjør noe med den. Det er dette vi vil endre, sier Erik Johnsen, klinikkoverlege ved Psykiatrisk klinikk, HUS, og professor ved Klinisk institutt 1, UiB. Han skal lede det nye senteret sammen med professorene Vidar M. Steen (Klinisk institutt 2, UiB) og Ingrid Melle (Oslo universitetssykehus (OUS)).
– Vi er takknemlig for det sjenerøse bidraget fra stiftelsen og er sikre på at dette vil komme pasientgruppen til gode, sier Johnsen.
Bedre behandling for lengre og bedre liv
Det nye senterets målsetning er å redusere overdødelighet og forbedre behandlingsresultatene ved psykoselidelser gjennom å øke bruken av den beste kunnskapsbaserte behandlingen samt intervensjoner som reduserer risiko for tidlig død. Forskningsmålene inkluderer forbedring av medikamentelle behandlingsmetoder og reduksjon av risikofaktorer for både fysiske lidelser og selvmord.
– Dette initiativet er en viktig milepæl i kampen for bedre behandling av psykiske lidelser og kan potensielt forlenge mange liv gjennom bedre forståelse og behandling av psykoselidelser, sier Anne Alnes Blindheim, leder for Psykoseforskning med erfaringskompetanse (PEK).
Sterke forskningssamarbeid til beste for pasientene
Med en allerede etablert ekspertise basert på et vellykket tiårig forskningssamarbeid fra NORMENT Senter for fremragende forskning, har det nye senteret en solid plattform for å oppnå sine mål. Gode samarbeid med Mohn Research Centre for Regenerative Medicine, UiB, OUS og vertsinstitusjonen Haukeland universitetssykehus vil også være avgjørende for senterets suksess.
Forskningssenteret vil være lokalisert på Psykiatrisk klinikk i Sandviken og ha oppstart 1. mars 2024. Senteret vil dra nytte av den samlokaliserte infrastrukturen ved Psykiatrisk klinikk (PK), Helse Bergen, for å fremme integrering av klinisk praksis og forskning. Brukerperspektivet er også solid forankret i senteret.
Ifølge daglig leder Anne Marie Haga er dette en satsing helt i stiftelsens ånd: – Her adresseres en viktig samfunnsutfordring gjennom samarbeid mellom fremragende fagmiljøer i Bergen, Norge og internasjonalt. Vi gratulerer og gleder oss til å følge utviklingen av det nye senteret.
Se også
Mohn Forskningssenter for psykoselidelser
Prosjektleder: Erik Johnsen, Helse Bergen
Samarbeidspartnere: Universitetet i Bergen og Oslo Universitetssykehus (OUS)
Prosjektperiode 2024-2029
