Nabil Belbachir, NORCE: Kan måle konsentrasjon av levende virus i et innendørsmiljø

I forbindelse med Forskningsrådets hasteutlysning våren 2020, bidrog stiftelsen med støtte til 6 prosjekt, tilsvarende 30 MNOK. Prosjektene var 2-årige og det betyr at prosjektperioden er over eller nærmer seg slutten.

Hasteutlysningen var Forskningsrådets, og seinere Kreftforeningen, Trond Mohn stiftelse og flere departements måte å bidra til forskningsbasert støtte til beslutningstakere og samfunnet generelt under pandemien.  For å oppsummere forskningens muligheter og betydning i krisetider, hva vi har lært og hva vi kan ta med videre og overføres til andre kriser arrangerer Forskningsrådet, Kreftforeningen og Trond Mohn stiftelse en avslutningskonferanse 8. september, les mer her.

Prosjektene som stiftelsen har støttet kan vise til kunnskapsbygging og resultat som har aktualitet også ut over pandemien vi nå håper å ha lagt bak oss. Her kan du lese mer om resultatene fra prosjektet til Nabil Belbachir:

Nabil Belbachir, NORCE. I dette prosjektet var målet for Belbachir og hans kollegaer å forbedre risikoanalysen og hindre smittespredning i helseinstitusjoner. Metoden de har utviklet baserer seg på hyperspektral avbildning av cellekulturer og viser at det er mulig å finne ut når konsentrasjonen av virus i et innendørsmiljø overstiger et kritisk nivå, slik at man kan sette inn tiltak for å begrense spredning av smitte. På lengre sikt er målet full forståelse av virusinfeksjoner og deres spredningsmønster, for på den måten å ta kontroll over virusinfeksjonens muligheter til å spre seg.

For helseinstitusjoner vil bruk av metoden kunne bidra til å skape et trygt arbeids- og bomiljø. Under pandemien var det vanlig å sjekke emballasje, pakkeforsendelser, kjølevarer etc, for å finne ut om det var Covid19-virus på disse (PCR-testing). Testene reagerte både på dødt og aktivt virus og kunne derfor ikke si noe om smittefaren. Metoden til Belbachir identifiserer imidlertid aktivt virus og kan derfor si noe om hvor smittefarlig miljøet er.

Metoden kan brukes til å identifisere et hvilken som helst bakterie/virus som kan skade menneskets celler, ikke bare coronavirus, i innendørs miljø. Det gjenstår å utvikle et instrument som operasjonaliserer metoden, og for utstrakt bruk vil kostnaden på investering i utstyr og drift av dette være avgjørende.