Mohn Medical Imaging and Visualisation Centre MMIV har satt nye standarder for tverrfaglig samarbeid innen medisinsk bildebehandling
Mohn Medical Imaging and Visualisation Centre (MMIV) ligger i dag i moderne lokaler i den øverste etasjen til Haraldsplass sykehus, men veien dit har vært lang: For ti år siden, i 2015, var det planlagt innkjøp av nytt utstyr for diagnostisering og behandling (CT/MR, PET og fMRI delvis finansiert av stiftelsens donatorer).For Universitetet i Bergen (UiB) og Haukeland Universitetssykehus (HUS) var det viktig med forskningskompetanse for å utnytte mulighetene de bildegenererende maskinene tilbyr, ikke bare for pasientene, men også innen forskning og utvikling.
For å kunne samle mest mulig tverrfaglig kompetanse ble senteret satt opp med en tildeling til MMIV senteret og utlysning av flere forskningsprosjekter (til sammen cirka 40 MNOK) som skulle knyttes til senteret. Som del av satsingen støttet stiftelsen også rekruttering av en ny førsteamanuensis innen medisinsk bildebehandling til Institutt for informatikk ved UiB (Noeska Smit).
I en kompetitiv søknadsprosess ble tre søknader identifisert som støtteverdig:
- VIDI- Visual Data Science for Large Scale Hypothesis
Management in Imaging Biomarker Discovery, prosjektleder Helwig Hauser - Precision Imaging in Gynecologic Cancer, prosjektleder Ingfrid Haldorsen:
- Computational Medical Imaging and Machine
Learning Methodology and e-Infrastructure, prosjektleder Arvid Lundervold:
Senteret rommer i dag også flere prosjekter og nettverk finansiert av andre kilder. Fagområdene for forskningsprosjekter kan på et overordnet nivå deles opp i kunstig intelligens og maskinlæring, medisinsk visualisering, gynekologisk kreft og nevroimaging.
Senterleder Leif Oltedal skriver i sluttrapport til stiftelsen at senteret kan vise til mange prestasjoner innen ulike felt. Senterets forskere kommer fra informatikk, matematikk, (bio-) medisin og psykologi og har bidratt aktiv til utvikling og deling av vitenskapelige resultater. I tillegg til vitenskapelige publikasjoner er også en god del kode publisert på den åpne plattformen GitHub og senteret har etablert et deep learning bibliotek med navnet fastMONAI som skal gjøre det lettere for kliniske forskere og radiologer å eksperimentere med nye applikasjoner innen medisinsk kunstig intelligens.
Senteret har ikke bare samlet lokal kompetanse fra HUS, UiB og Høgskulen på Vestlandet (HVL), det har også etablert flere nasjonale og internasjonale nettverk, for eksempel GEMRIC, PRESIMAL og kunstig intelligens innen norsk helsetjeneste (KIN). MMIV har også arrangert årlige vitenskapelige konferanser.
Senteret (med alle prosjekter) har utdannet 30 PhD stipendiater, 18 post doc og 64 master studenter og har dermed bidratt til mer tverrfaglig forskningskompetanse. Innen sluttrapportens innsendingsdato var det publisert over 250 publikasjoner i vitenskapelige journaler. Senterets forskere har klart å hente inn over 140 MNOK i eksternfinansiering, slik at aktivitetsnivået forblir høyt også etter at stiftelsens finansiering løper ut. Både forskerne i senteret og et eksternt ekspertpanel har rost senteret for det tverrfaglige arbeidet som ble gjort og muligheten for kliniske miljøer å være i direkte kontakt med eksperter innen informatikk, matematikk og maskinlæring.
Foto MMIV
Foto: MMIV
Foto: MMIV
Senteret har også bidratt sterkt til bedre synlighet for forskerne gjennom nettverkene og de to tidligere senterledere Renate Grüner og Ingfrid Haldorsen ble rekruttert til ledende stillinger I henholdsvis Helse Vest og HUS.
Avslutningsvis roser Oltedal sine kollegaer for samarbeidsvilje (og -evne) og deres tilpasningsdyktighet enten om man måtte endre arbeidsmåten grunnet en pandemi eller at man plutselig skal samarbeide med forskere fra andre fagområder.
Forsidebilde: Evelyn Myrå Holmøy
Se også:
Helse Bergen sine sider om den strategiske satsingen på medisinsk KI