UiB forskere utviklet ny skånsom metode for gjenoppbygging av kjevebein

Transplantasjon av beinvev er en vanlig medisinsk behandling og det nye beinet blir da ofte laget av pasientens egne stamceller. Men det finnes områder i kroppen der man tidligere ikke fikk stamcellebehandlingen til å fungere. Kjevebeinet helt bakerst i munnen er et slikt område, da munnen er mye i bevegelse, det er dårlig gjennomstrømning av blod i kjevebeinet og det finnes en del bakterier in munnhulen også. Mister man tenner i voksen alder gjennom for eksempel sykdommer eller skader, kan tannimplantater erstatte egne tenner, men implantatene trenger nok kjevebein for å sitte helt fast. For pasienter med for lite beinvev i kjeven kan det bety sosial stigmatisering og problemer med å spise pga. manglende tenner. Inntil nylig måtte man transplantere beinvev fra andre steder i kroppen, men prosedyren er komplisert og medfører smerter for pasientene.

Førsteamanuensis og tannlege Cecilie Gjerde fra institutt for klinisk odontologi ved UiB hadde tidligere klart å hjelpe elleve pasienter med gjenoppbygging av kjevebein i et pilotforsøk der hun og forskningsteamet brukte kroppens egne stamceller og bikalsiumfosfat (keramikk-ramme) som byggemateriale, slik at cellene hadde noe å vokse på.

For å teste metoden ytterlige i en større klinisk studie har Trond Mohn forskningsstiftelse i samarbeid med UiB finansiert et 4-årig prosjekt der Gjerde jobbet sammen med professor Kamal Mustafa fra samme institutt. Mustafa er en av Europas fremste eksperter på gjenoppbygging av beinvev. Gruppen får også støtte for et annet forskningsprosjekt under stiftelsens satsing for regenerativ medisin.

Forskningsgruppen til professor Mustafa utvikler regenerative terapier ved bruk av mesenkymale stamceller (MSC). MSC finner man i benmargen hos mennesker og det er relativt lett å isolere dem, noe som gjør at de er interessant for en rekke nye medisinske terapier.

I prosjektet ble sikkerheten til den nye terapien vurdert gjennom ulike tiltak som overvåking av bivirkninger (AE) og pasientrapporterte resultater (PROM). Til sammen 21 pasienter var med i studien og ingen bivirkninger er rapportert hittil. Denne kliniske studien ga også en unik mulighet til å bruke en såkalt væskebiopsi som en ny og skånsom metode for å vurdere sikkerheten av stamcelleterapi. Blodprøver fra pasientene ble samlet inn for å se hvordan de transplanterte MSC-ene virket i kroppen: bygde de nytt bein, utløste de en immunreaksjon i kroppen og var bruken av dem sikker? Forskerne er ikke ferdig med å analysere alle resultater, men foreløpig ser det ut som om man kan bruke væskebiopsi for å undersøke behandlingens effekt i slike stamcellebehandlinger.

Forskerne fant også at stamcellene veldig enkelt kan bli stimulert å utvikle seg til beinceller- man trengte kun mekanisk stimulasjon som man oppnådde ved å la flytende næring til celler (cellemedium) strømme over stamcellene i en liten forsøkskammer (bioreaktor).

I tillegg til disse spennende resultatene utdannet gruppen til sammen 6 PhD stipendiater i prosjektperioden. To av de unge forskerne, Siddhart Shanbhag og Shuntaro Yamada fikk priser for sine respektive doktorgradsavhandlinger. Begge har fått akademiske stilinger som post-doc i Helse Bergen. Shuntaro Yamada lagde mange visuelt slående fotografier av celler under mikroskopet og var medorganisator av utstillingen Lysende Livet på Bergen Universitetsmuseum.

Forskningsgruppen til Mustafa og Gjerde ble i 2020 utnevnt som årets forskningsgruppe ved Det medisinske fakultet, UiB. Gruppen har klart å hente inn mye ekstern finansiering, blant annet 5 europeiske prosjekter som er svært konkurranseutsatt og krever samarbeid med flere forskningsteam og bedrifter over hele Europa.

Gruppelederne er hyppig invitert til konferanser og seminarer i inn- og utlandet og presenterte prosjektet på 60 internasjonale og nasjonale konferanser og seminarer. Per i dag er det publisert 43 vitenskapelige artikler fra prosjektet og gruppen har sikret seg tre patenter.

Forsidebilde: UiB

 

Se også:

Forskningsgruppens hjemmeside

Professor Kamal Mustafa på kongress Foto: UiB
Stamcellegruppen på institutt for odontologi Foto UiB