4. juni: Nye antibiotika, verstingbakterier og lynsjekk av lungebetennelse

Bakteriene er på fremmarsj over nesten hele verden. 4. juni presenterer forskningsnettverket AMR BRIDGE sine resultater fra fire års forskning på disse ørsmå skapningene, inkludert arbeidet med nye antibiotika og ny diagnostikk i kampen mot «den snikende pandemien» antibiotikaresistens.

En Lancet-studie fra 2022 viste at nesten fem millioner dødsfall globalt i 2019 hadde antibiotikaresistens som medvirkende årsak, og rundt 1,3 millioner døde som direkte konsekvens av antibiotikaresistens (AMR). Det er tidligere estimert at 10 millioner kan dø av antibiotikaresistens når vi når 2050.

Det er åpenbart at vi må gjøre det vi kan for å redusere risikoen for at dette skjer. I Norge er situasjonen enda under kontroll på grunn av restriktiv antibiotikabruk og god hygiene, mens situasjonen i andre deler av Europa er alarmerende.

Lederne for disse fire prosjektene i AMR BRIDGE vil presentere sine forskningsfunn:

  • RESPNOR-prosjektet i Bergen har utviklet nye diagnostiske metoder og behandlingsrutiner for lungebetennelse, med lovende resultater.
  • TAMIR-prosjektet ved NTNU er på sporet av en helt ny type antibiotika som kan bekjempe resistente bakterier.
  • BATTALION-prosjektet i Oslo har dykket dypt inn i genene til E. coli for å forstå og potensielt stanse utviklingen av farlige varianter.
  • KLEB-GAP-prosjektet som er ledet fra Tromsø kartlegger spredningen og variasjonene av Klebsiella-bakterien, som er en viktig pådriver for antibiotikaresistens i bakterienes verden.

De fire prosjektene presenterer sine funn før lunsj 4. juni, både «the good, the bad and the ugly». Det vil også bli innlegg fra Folkehelseinstituttet, Helse- og omsorgsdepartementet og Norges forskningsråd knyttet opp til funnene fra de fire prosjektene i AMR BRIDGE og situasjonen rundt antibiotikaresistens i Norge. Se hele programmet her. Hvis du ønsker å delta – ta kontakt med Lise Nordgård på telefon: 77 62 32 91, eller epost: Lise.Nordgard@uit.no .

Nasjonalt forskningsprogram på antibiotikaresistens (AMR)

AMR BRIDGE er et forskningsnettverk med prosjekter fra UiT Norges arktiske universitet, NTNU, Haukeland universitetssykehus, og Universitetet i Oslo. Forskningsnettverket hadde oppstart i 2021 og er i virksomhet ut 2024. AMR BRIDGE er finansiert av Trond Mohn forskningsstiftelse gjennom Nasjonalt forskningsprogram på antibiotikaresistens (AMR).

Målet med AMR BRIDGE er å forske på nye antibiotika, raskere diagnostikk ved lungebetennelse, og å analysere egenskapene til høyrisikovarianter av bakteriene E. coli og Klebsiella pneumoniae, les mer på stiftelsens hjemmesider.

Kontaktinformasjon

Elling Ulvestad
Avdelingssjef på mikrobiologisk avdeling på Haukeland og professor på Medisinsk fakultet, UiB, tore.elling.ulvestad@helse-bergen.no, tlf 908 24 574

Jan Fredrik Frantzen
Kommunikasjonsrådgiver for AMR BRIDGE, jan.f.frantzen@uit.no, Tlf 900 78 740

Oddveig Åsheim
Seniorrådgiver, Trond Mohn forskningsstiftelse, oa@mohnfoundation.no, Tlf 416 63 16

Illustrasjon

Logo til AMR-BRIDGE-samarbeidet