Tone Morken, NORCE: Primærhelsetjenesten møtte pandemien med lite utstyr og planer men med stor omstillingsevne
I forbindelse med Forskningsrådets hasteutlysning våren 2020, bidrog stiftelsen med støtte til 6 prosjekt, tilsvarende 30 MNOK. Prosjektene var 2-årige og det betyr at prosjektperioden er over eller nærmer seg slutten.
Hasteutlysningen var Forskningsrådets, og seinere Kreftforeningen, Trond Mohn stiftelse og flere departements måte å bidra til forskningsbasert støtte til beslutningstakere og samfunnet generelt under pandemien. For å oppsummere forskningens muligheter og betydning i krisetider, hva vi har lært og hva vi kan ta med videre og overføres til andre kriser arrangerer Forskningsrådet, Kreftforeningen og Trond Mohn stiftelse en avslutningskonferanse 8. september, les mer her.
Prosjektene som stiftelsen har støttet kan vise til kunnskapsbygging og resultat som har aktualitet også ut over pandemien vi nå håper å ha lagt bak oss. Her kan du lese mer om resultatene fra prosjektet til Tone Morken:
Tone Morken, NORCE, ville i sitt prosjekt lære mer om hvordan særlig primærhelsetjenesten kan møte både covid-19-pandemien og fremtidige pandemier. Hun fant at akutt- og primærhelsetjenestene ved Covid19-utbruddet manglet både utprøvde kriseplaner og utstyr, særlig beskyttelsesutstyr, men at tilpasningen skjedde raskt ved hjelp av endrede rutiner og nyrekrutteringer. Hvordan primærhelsetjenesten møtte og tilpasset seg krisen er viktig kunnskap for klinikere, beslutningstakere og helsemyndigheter. Denne kunnskapen er også relevant for andre typer kriser og for å øke beredskapen bør dette inn i de nasjonale beredskapsanbefalinger.
Preliminære resultat viser at det er økt risiko for alvorlig Covid19 blant pasienter som er disponert for blodpropp. Fra en annen studie viser preliminære resultat at de som ble rammet av alvorlig Covid19-infeksjon opplever moderat økning i (andre) helseproblemer 3-6 måneder etter infeksjonen. Denne kunnskapen bidrar til å identifisere risikogrupper, beregne sykdomsbyrde og gir bedre prediksjon for long-Covid-symptomer.
Potensialet i de nasjonale helseregistrene bør utnyttes bedre i krisetider og lettere tilgang til forskere bør prioriteres slik at man kan forske på framtidige utbrudd i sanntid.
Les mer om prosjektet på NORCE hjemmeside.

Foto: Privat