Resultater fra Mohn ernæringsforskningslaboratorium

Mohn ernæringsforskningslaboratorium ble åpnet i 2018 som en node i UiBs Senter for ernæring som koordinerer ernæringsforskningen ved UiB og HUS. Denne satsingen på ernæringsforskningslaboratoriet bygget på resultatene fra prosjekter innen ernæringsforskning tidligere støttet av Frank Mohn stiftelse ved HUS og UiB (16 MNOK i 2011).

Støtten fra stiftelsen gikk over fem år og fokuserte på klinisk ernæringsforskning med en tydelig translasjonell innretning. Målet var å videreutvikle klinisk ernæringsforskning i Bergen både ved vertsinstitusjonen og på Haukeland Universitetssykehus. Laboratoriet skulle forske på overvekt og underernæring, to av de viktigste helseutfordringer knyttet til ernæring i den vestlige verden, blant annet ved å kombinere grunnleggende basale studier med kliniske og epidemiologiske studier.

I sluttrapporten for den 5-årige støtten til laboratoriet forteller senterlederen om stor aktivitet relatert til forskning på overvekt: Forskerne har gjennomført en stor klinisk studie som skulle belyse karbohydratenes rolle i kostholdet når man ønsker å gå ned i vekt (CarbFunk studie, omtrent 200 pasienter over 2 år). Per i dag har man publisert fem vitenskapelige artikler om studien og jobber med flere. Samtidig ble det gjort fremskritt med å undersøke ernæringens effekt direkte i celler og cellenes respons til ulike stoffskiftemetabolitter. Forskerne jobbet også med musemodeller. Coronapandemien satt stopp for den andre store studien som skulle sette søkelyset på underernæring hos eldre, men i samarbeid med UiO har forskerne fra senteret designet en app som kan hjelpe å diagnostisere og behandle underernæring av eldre på sykehus.

I den aktuelle perioden ble det ansatt 4 PhD og 3 post-doc og den faste vitenskapelige staben ble utvidet med en ny professor og en ny førsteamanuensis. Dette bidro til større synlighet og en økning i  antall publikasjoner. Omtrent 100 vitenskapelige artikler ble publisert i 5-års-perioden, blant disse artikler i anerkjente journaler som Cell, Cell metabolism og nature communications.

Laboratoriet har vært veldig aktiv i kommunikasjonen med omverden og har etablert et godt samarbeid med Sprek-redaksjonen i Bergens Tidende (BT) som skriver om trening og kosthold.  Laboratoriet leverte ekspertuttalelser til 9 Sprek-artikler som også publisertes i Aftenposten og Stavanger Arbeiderblad i tillegg til BT, slik at man når et bredt publikum nasjonalt. Laboratoriets forskere har i tillegg deltatt i det nylig avsluttede arbeidet med forskningsbasert oppdatering av nordiske ernæringsanbefalinger, som danner kunnskapsgrunnlaget for Helsedirektoratets nye kostråd 2024, som publiseres i august 2024.

I sin tilbakemelding til stiftelsen skriver prosjektlederen at prosjektmidlene bidro til betydelig økt synlighet og anerkjennelse av ernæringsforskning nasjonalt og internasjonalt og at det var motiverende å oppleve stor tillit til Laboratoriets kompetanse, engasjement, ressurser og resultater fra stiftelsens side.

Senteret skal bestå videre etter avsluttet finansieringsperiode: Strukturert utdanning av yngre ernæringsforskere er ivaretatt gjennom en nasjonal forskerskole i ernæringsforskning som Norges Forskningsråd støtter fra 2022 til 2030. Det medisinske fakultet ved UiB fortsetter å satse på ernæringsforskning og skal støtte senteret videre med for eksempel administrativ støtte og tilgang til infrastrukturer og arealer.

 

Ingressbilde: Anja Hegen

Portrett av Jutta Dierkes: UiB

Senterleder Professor Jutta Dierkes, UiB Foto: UiB