Ghana: Mye resistente Klebsiella bakterier på sykehus, lite ellers i samfunnet
En ny studie viser at det er mye antibiotikaresistent Klebsiella på sykehus, mens omfanget er mye mindre utenfor sykehusene.
På den andre siden er det positivt at forskerne fant få Klebsiella pneumoniae-bakterier med multiresistens mot antibiotika utenfor sykehusmiljøet, altså i samfunnet ellers og hos dyr. Det betyr at de resistente bakteriene ikke klarer seg like bra i konkurransen mot ikke-resistente Klebsiella, fordi seleksjonstrykket fra antibiotika uteblir.
Dermed vil ikke de antibiotikaresistente variantene spre seg like godt mellom ulike miljøer.
Studien påviser styrken hos helgenom-sekvensering og avanserte analysemetoder som den eneste veien til å finne hvordan bakterier klarer seg i ulike økologiske miljøer, og for å finne ut hvilke konsekvenser menneskelig aktivitet har på spredningen av disse bakteriene.
Jukka Corander, professor ved Universitetet i Oslo

Ghana og Italia genetisk like
Prøvene ble analysert både gjennom hvor mottakelige de var for antibiotika, og ved analyser av hele genmaterialet til bakteriene (helgenom-sekvensering). Prøvesvarene ble også sammenliknet med data fra befolkningsundersøkelser i Pavia i Italia og fra Tromsø i Nord-Norge.
I alt ble 573 Klebsiella-prøver DNA-sekvensert, og 370 av disse viste seg å være versting-varianten Klebsiella pneumoniae som er en hyppig årsak til sykehusinfeksjoner. Den kan forårsake alvorlig sykdom blant annet hos eldre og svake pasienter.
Sammenlikninger med data fra Italia og Norge viste videre at hvert land hadde mest av sine egne varianter i sirkulasjon i samfunnet, mens Klebsiella-variantene fra sykehusene i Ghana og Italia hadde stor genetisk overlapp.
Analysene viste også at antibiotikaresistens var mer utbredt i det afrikanske og i det sør-europeiske prøvematerialet enn i det norske.
Studien ble finansiert av det europeiske forskningsrådet, det finske forskningsrådet, Trond Mohn stiftelse gjennom deres nasjonale forskningsprogram på antibiotikaresistens, og The Wellcome Trust i England.
Vitenskapelig referanse
“Population Structure and Antimicrobial Resistance Among Klebsiella Isolates Sampled from Human, Animal, and Environmental Sources in Ghana: A Cross-Sectional Genomic One Health Study»
(The Lancet Microbe)
Kontaktinformasjon
- Jessica Kate Calland, post doc ved Universitetet i Oslo
- Jukka Corander, professor ved Universitetet i Oslo
Én-helse (One Health)
Én-helse, eller One Health, er en tilnærming for å lage og gjennomføre programmer, politikk, lovgivning og forskning der flere sektorer kommuniserer og jobber sammen for å oppnå bedre folkehelse.
Bekjempelse av nye helsetrusler, matbårne sykdommer, sykdommer som kan smitte mellom dyr og mennesker (zoonoser) og antibiotikaresistens er alle sentrale arbeidsområder i Én-helse.
https://www.fhi.no/sm/smitte-fra-mat-vann-dyr/artikler/en-helse/
Tekst: Jukka Corander, UiO, Jessica Calland, UiO, Jan Fredrik Frantzen, UiT.
Ingressfoto: Courage Kosi Setsoafia Saba

