Klima- og miljøforskning støttet av TMS

Trond Mohn Stiftelse (TMS) har støttet forskning ved Universitetet i Bergen og Haukeland sykehus i lang tid og mange forbinder nok stiftelsens arbeid med tildelinger innen medisin. I anledning verdens miljødag i juni skal stiftelsen rette søkelyset mot spennende prosjekter innen klima- og miljøforskning ved UiB som utgjør den største porteføljen av prosjekter i ikke-medisinske fagfelt.

I 2018 tildelte stiftelsen 30 millioner kroner til det 5-årige Bjerknes Klimavarslingsprogrammet ledet av Professor Noel Keenlyside på Geofysisk institutt, UiB. Forskerne skal øke presisjonen på klimavarsling til et nivå der det kan være til nytte for samfunnet for eksempel innen rassikkerhet, oppdrett og energiforsyning.

«Støtten fra Trond Mohn Stiftelse har vært helt essensiell i videreutviklingen av forskningen rundt klimavarsling. Dette er eksperimentell forskning som vi nå ser fruktene av, med mange utspring i nye forskningsprosjekt med spennende resultater. Vi ser at det er potensiale for videreutvikling også til operasjonelle funksjoner«, sier Kikki Kleiven, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

Samfunnsnytten er viktig for stiftelsens virksomhet og viser seg også i finansieringen av andre klimarelaterte prosjekter som DIGSSCORE kjernefasiliteten for digital samfunnsvitenskap som tillater storskala samarbeid og deling av data på tvers av fag. Medborgerpanelet, som er en del av DIGSSCORE, feirer tiårsjubileum i 2023 og analyserer holdninger og endring av disse over tid hos samfunnet. Nylig analyserte forskerne samfunnets holdninger til miljøvennlig energi og kunne samtidig undersøke endringer i disse holdningene over tid. Også TMS Starting Grant-tildelingen til professor Håvard Haarstad på institutt for geografi hadde ringvirkninger for UiBs klimaforskning: Haarstad leder i dag senter for klima- og energitransformasjon (CET) som skal produsere handlingsrettet kunnskap om hvordan man kan oppnå dyp, rask og bærekraftig omstilling av samfunnet. CET har også etablert et godt samarbeid med Bjerknessenteret, UiBs flaggskip innen klimaforskning.

Stiftelsen støtter også Senter for Dyphavsforskning ved institutt for Geovitenskap som blant annet har bidratt til nytt kunnskap om tidligere ukjente økosystemer på havbunnen der det for eksempel kryr av eksotisk dyreliv rundt underjordiske vulkaner som ligger så dypt på havbunnen at ikke sollyset når ned. Senterets nye leder, førsteamanuensis Steffen Leth Jørgensen ble selv rekruttert til UiB gjennom en TMS Starting Grant og gleder seg til de neste tre år der forskerteamet skal fortsette arbeidet med å lære mer om det minst utforskede område på jordkloden. I tillegg til de store satsingene bidrar stiftelsens Starting Grant program til nyrekrutteringen av unge talenter som inngår i det internasjonale og svært anerkjente klimaforskningsmiljøet på Bjerknessenteret. De unge forskningslederne får friheten til å bygge opp sin egen gruppe og en egen forskningsprofil i fire år og forskningsmiljøene drar stor nytte av de nyrekrutterte: De kommer med nye ideer og nettverk, publiserer i anerkjente tidsskrifter og mange henter inn store forskningsprosjekter fra særlig EUs rammeprogrammer som ERC (se intervjuet med klimaforskerne Kjetil Våge og Nele Meckler).

Professor Eystein Jansen, tidligere leder av Bjerknessenteret og nåværende visepresident i det Europeiske Forskningsrådet ERC sier om TMS Starting Grant: TMS Starting Grant og ERCs virkemidler deler det samme verdigrunnlaget: Å gi unge forskere anledning til å følge sine mest originale og ambisiøse ideer. TMS prosjektene har vist seg å være en viktig platform for søkere fra UiB som vil hevde seg i Europas forskningsfront og være konkurransedyktige innenfor ERC. Det er flott å se hvordan de to programmene samvirker der en rekke TMS-støttede forskere har gått videre fra den platformen de har fått gjennom TMS-prosjektene og vunnet ERC stipend i konkurranse med de fremste yngre forskerne i Europa.

Hydrotermiske kilder på havbunnen nord for Jan Mayen ble oppdaget av UiB geologer som jobber nå i senter for dyphavsforskning.
Tildeling av Bjerknes Climate prediction Unit BCPU ble kunngjort i desember 2018. Foto: Melanie Burford
Lotta Landor fra Selina Våge sin gruppe undersøker verts-virus interaksjoner på laboratoriet. Foto: Selina Våge