PET-scannere
Gaver fra Trond Mohn privat og Trond Mohn stiftelse har bidratt betydelig til at Bergensforskere og -klinikere nå har 10 års erfaring med PET-teknologi. Den nyeste teknologien, som kombinerer PET og MRI vil kunne bidra til å redusere stråledoser og potensielt både gi bedre og færre undersøkelser av pasienter med kreft.
PET-teknologien gjør det mulig å ta bilde av indre organ, og gjør det mulig å se ev sykdom, sjekke hvilken behandling som fungerer – og hva som ikke fungerer – og dermed utvikle nye og bedre behandlingsteknikker. Dette kommer pasientene direkte til gode.
De som skal til PET-scanning får injisert et svakt radioaktivt stoff i blodet, og strålingen fra dette stoffet blir registrert på utsiden av kroppen. Bildene som framkommer viser de biologiske prosessene i kroppen. Smådyrs-PET brukes bare til forskning i all hovedsak medisinsk forskning, men arbeidet med å finne tryggere CO2-lagring har også nytte av PET-teknologien.
Professor Kenneth Hugdahl, UiB/HUS: “For første gang ble det mulig for oss å se inn i hjernen og følge med på hvordan den arbeider.”
Fakta:
68Ga-PSMA-PET
Årstall: 2017
Bidrag: 5.485 MNOK
Mottaker: Helse Bergen
PET-MR
Årstall: 2015
Bidrag: maskinen som gave
Mottaker: Helse Bergen/Universitetet i Bergen
PET-MR
Årstall: 2015
Bidrag: maskinen som gave
Mottaker: Universitetsykehuset Nord-Norge/Universitetet i Tromsø
Smådyrs-PET
Årstall: 2011
Bidrag: 12 MNOK
Mottaker: Universitetet i Bergen